10182019pet
Last updatepet, 18 okt 2019 4pm

Glas Dijaspore

Majkl Smerkoniš, američki novinar crnogorskog porijekla: Doseljenici su “žila kucavica” SAD

Kako bi na što bolji način objasnio američkoj javnosti koliko su imigranti važni za SAD, ali i da najavljene promjene američkog zakona o imigrantima možda nisu pametan potez, Smerkoniš se osvrnuo na početak prošlog vijeka, kad su njegovi preci stigli iz Crne Gore

Američki novinar Majkl Smerkoniš, čiji je pradjeda, kako tvrdi, pravio cipele i za crnogorskog kralja Nikolu, poručio je da su doseljenici “žila kucavica” SAD.

Ovaj poznati radio voditelj koji je napravio prvi intervju sa Obamom kao predsjednikom SAD, kako bi na što bolji način objasnio američkoj javnosti koliko su imigranti važni za SAD, ali i da najavljene promjene američkog zakona o imigrantima možda nisu pametan potez, osvrnuo se na početak prošlog vijeka, kad su njegovi preci stigli iz Crne Gore.

“Moja baka po majci Vukica (Viktorija) rođena je u porodici Mila i Milice Ivanišević na Cetinju... U ugovorenom braku udala se za Nikolu Grujičića, sina Marka i Plane. Milo, njen otac, bio je obućar sa važnom mušterijom, kraljem Nikolom Petrovićem”, napisao je Smerkoniš u kolumni za portal Dalasnjuz (Dallasnews).

Kako prenose "Vijesti", njegov djeda Vasil rođen je u Americi 1909. godine, kao jedno od osmoro Ilijine i Anine djece. Ilija i Ana imigrirali su iz Galicije, regiona tadašnjeg Austro-ugarskog carstva.

“Ilija je bio rudar, a kako je bio duboko posvijećen svojoj istočnoj pravoslavnoj crkvi, pripremio je sopstvenu sahranu objašnjavajući sinu Fredu da tog dana treba da izostane sa posla da bi pripremio cvijeće i organizovao dolazak svještenika i grobara”.

“Nikola Grujičić je bio na ostrvu Elis, blizu Njujorka, gde je njegovo prezime promijenjeno u Grovich 1925. godine, a stigao je dvije godine prije supruge. Ona je morala da sačeka da Nikola zaradi dovoljno novca, kako bi mu se pridružila sa ćerkom Besi. Na kraju, oni su se preselili u sjeveroistočnu Pensilvaniju, nedaleko od Smerkoniša”.

Smerkoniš je istraživanjem porodičnog stabla zaključio da su “obje porodice poštovale zakone za imigrante, iako ih je tada bilo malo”.

“Međutim, nema opravdanja za one koji krše zakon”, istakao je on.

Uspješni novinar crnogorskog porijekla je napisao pet knjiga, od kojih su dvije bestseleri New York Timesa. Valja na kraju još i dodati da je pored aktuelnog američkog predsjednika, intervjuisao i druge predsjednike SAD: Džimija Kartera, Buša Starijeg, Klintona i Buša Mlađeg.

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...