04242018uto
Last updatepon, 23 apr 2018 5pm

 

Glas Dijaspore

Luksemburg: Promovisana knjiga “Ostala su sjećanja”, Haćima Durakovića

“Knjiga oslikava njegovu borbu u više dimenzija - od pošumljavanja goleti, radnih akcija, probijanja puteva, otvaranja fabričkih pogona, a ujedno ga ni jedna politička struja nije mogla saviti i upotrijebiti za svoje interese”

Foto: Latif Adrović

Iako bez prisustva autora, koji zbog bolesti i starosti nije mogao da prisustvuje, Zavičajni klub “Bihor” organizovao je u Rumelanžu promociju knjige memoarske proze “Ostala su sjećanja”, poznatog Bihorca Haćima Durakovića, dipl. ecc. iz sela Trpezi.

Promociju je otvorio i moderirao Remzija Hajdarpašić, predsjednik UO ZK “Bihor”, a o knjizi i autoru govorili su književnik Faiz Softić i njegov kolega, dipl. ecc. Ruždija Kočan.

Foto: Latif Adrović

“Teško je za tako malo vremena reći sve ono što čini lik i djelo Haćima Durakovića, ali ova knjiga jeste, u neku ruku, sublimat njegovih djela za koja se bespoštedno zalagao cijeloga života. On nije izdao ideju nosilju iz svoje mladosti i cijeloga života, nije prestao da vjeruje u dobro ljudi koje nas okružuje, a ko prestane u to da vjeruje - izgubio je dušu”, kazao je, između ostalog, Softić.

Foto: Latif Adrović

Ruždija Kočan je govorio o značaju Haćimovog vizionarstva i istakao da će “sjeme koje je naš Haćko zasijao ostati zauvijek u našem Bihoru”.

Foto: Latif Adrović

“Haćim je pionir procesa kojima se započelo sa mijenjanjem odnosa prema našem kraju, kao i konkretizacija tih nastojanja. Ovo je prirodan nastavak i nadogradnja onog što su kroz književnu imaginaciju učinili pjesnici, jako prigrlivši svoj zavičaj. I ne samo da su ga spasili svakojakog, pa i toponimskog zatiranja, već mu udahnuli novi život koji se ostvaruje i kroz ono što je Haćim dugi niz godina svom snagom podupirao”, kazao je Kočan.

Foto: Latif Adrović

Dodao je da je “ova knjiga svjedok vremena i pojedinca koji je sve svoje potencijale stavio u službu zajedničkog dobra i dobrobit svoga kraja”.

“Vraćajući zavičaju taj imaginarni i samo njemu jasan dug, Haćim nas je sve zadužio da nastavimo ono što je on tako dugo i sa toliko entuzijazma gajio”, rekao je Kočan.

Foto: Latif Adrović

Promociji su prisustvovali članovi Durakovićeve porodice, a prisutnima se obratio Esko Halilović, dipl. ing. agronomije, koji je kazao da “knjiga oslikava njegovu borbu u više dimenzija - od pošumljavanja goleti, radnih akcija, probijanja puteva, otvaranja fabričkih pogona, a ujedno ga ni jedna politička struja nije mogla saviti i upotrijebiti za svoje interese”.

“Ostao je do kraja vjeran petokraki”, rekao je Halilović.

Faiz Softić

  • Najnovije

  • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko će biti novi predsjednik Crne Gore?

Marko Milačić - 8.1%
Mladen Bojanić - 14.9%
Hazbija Kalač - 4.1%
Vasilije Miličković - 1.4%
Dobrilo Dedeić - 2.7%
Draginja Vuksanović - 17.6%
Milo Đukanović - 44.6%

Ukupno glasova: 74
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: april 16, 2018

Video dana

VIC NEDELJE