05202018ned
Last updatened, 20 maj 2018 4pm

 

Glas Dijaspore

Udovica čuvenog psihijatra Dušana Kosovića želi da pokloni KCCG 200.000 dolara

Kako je istaknuto u dokumentima koje je objavila Vlada, namjera Rukako Fujihira Kosovich je da se novac iskoristi za opremanje odjeljenja u psihijatrijskoj klinici, kao i za osavremenjavanje biblioteke koja će biti sastavni dio nje

Dr Dušan Kosović (Foto: montenegro-canada.com)

Udovica psihijatra Dušana Kosovića, Rukako Fujihira Kosovich, želi da Kliničkom centru Crne Gore donira 200.000 dolara za opremanje nove klinike za psihijatriju.

Kako je istaknuto u dokumentima koje je objavila Vlada, namjera Rukako Fujihira Kosovich je da se novac iskoristi za opremanje odjeljenja u toj klinici, kao i za osavremenjavanje biblioteke koja će biti sastavni dio nje.

Akademik Dušan Kosović rođen je 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću.

Klinički centar Crne Gore (Foto: Fokuspress.com)

Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji.

Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala. Ubrzo je opet otišao u SAD, gdje je proveo veći dio života radeći kao neuropsihijatar u Njujorku.

Naši iseljenici imaju samo riječi hvale za njega. Zahvaljujući njemu, mnogi od njih danas uživaju u penzionerskim danima...

Prije nekoliko godina vratio se u Crnu Goru, tačnije u Herceg Novi, gdje je i umro 28. juna 2015. godine u 89. godini, piše CdM.

  • Najnovije

  • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE