01212018ned
Last updatesub, 20 jan 2018 6pm

fast2top

 

Glas Dijaspore

Obavljena knjiga “More kamena”, Karine Orahovac Milić, u izdanju Matice Crnogorske iz Buenos Airesa

Karina je, tragajući godinama za svojim crnogorskim porijeklom, prije par godina pronašla svoje korijene i rođake u Crnoj Gori. Saznala je da je njen pokojni đed Đuro Orahovac u stvari Đuro Milić, iz mjesta Orahovo - Kuči. Nakon decenijskog traganja za Đurom Milićem od njegovih rođaka iz Crne Gore, i sa druge strane traganja za Đurom Orahovcem od njegovih potomaka iz Argentine, Karina 2014. godine decenijsku pretragu pretvara u najljepše životno iskustvo

Naslovna strana knjige: Na slici je Đuro Milić sa suprugom Marijom

Knjiga “More kamena”, autorke Karine Orahovac Milić, u izdanju Matice Crnogorske iz Buenos Airesa, izašla je iz štampe sredinom decembra 2017. godine.

Karina je, tragajući godinama za svojim crnogorskim porijeklom, prije par godina pronašla svoje korijene i rođake u Crnoj Gori. Saznala je da je njen pokojni đed Đuro Orahovac u stvari Đuro Milić, iz mjesta Orahovo - Kuči. Nakon decenijskog traganja za Đurom Milićem od njegovih rođaka iz Crne Gore, i sa druge strane traganja za Đurom Orahovcem od njegovih potomaka iz Argentine, Karina 2014. godine decenijsku pretragu pretvara u najljepše životno iskustvo. Pronalazi svoje korijene i rođake i već 2015. godine odlazi u Crnu Goru. U isto vrijeme završava sa pisanjem svoje prve knjige u kojoj opisuje život svoga đeda i ostalih Crnogoraca koji su radili u kamenolomima Tandila, njihovu važnost u tadašnjoj imigrantskoj zajednici u Tandilu, život njenog oca, kao i sve pretrage koje su je na kraju odvele u dragu i nikad zaboravljenu Crnu Goru.

“More kamena“ je istinita priča. Potraga za porijeklom gdje se otkrivaju misteriozne priče jednog crnogorskog emigranta i njegove familije.

Postoji jedna fotografija, jedno ime i jedna enigma. Neriješena. Tačka u velikoj kugli koja mora biti pronađena, piše sajt crnogorsko-argentinskafondacija.me.

“Opis i osjećaj, naracija i emocija čine jedan jedinstveni stil čije čitanje omogućava čvrstu povezanost između pisca i čitaoca. Priča koja iznenađuje i zadivljuje pažnju do kraja. Karina je na jedan jako lijep način opisala odiseju jednog crnogorskog emigranta. Posvetila je toliko pažnje i snage aktivnostima koje su joj pomogle da zagrli svoje rođake u Crnoj Gori. Taj zagrljaj je svoj čas čekao punih sto godina”, piše na sajtu.

Njen primjer, dodaje se, treba pratiti.

“Borba, bez ikakvih interesa, protiv zaborava. Njena borba nije samo priča o familiji koju specijalno predlažem da pročitate, već i borba koja daje nevjerovatnu inspiraciju svima onima koji vjeruju u nezaboravno, a poruku onima  koji su, nažalost, imuni na rečenicu “Ako ne znaš odakle dolaziš, ne znaš ni gdje trebaš ići”. Autorka ulazi u pomenutu  borbu hrabro, želeći da sačuva sjećanje na originalni crnogorski identitet među potomcima crnogorskih emigranata koji žive u Tandilu”, kazao je ambasador Crne Gore u Republici Argentini, Gordan Stojović.

Karinina knjiga je već četvrta koju je izdala i finansijski podržala Matica Crnogorska iz Buenos Airesa. 

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...