02242018sub
Last updatesub, 24 feb 2018 9pm

 

Glas Dijaspore

Bojanci i Bojančani, zaboravljena crnogorska dijaspora u Beloj krajini, u Sloveniji

Ne zna se koje je to mjesto pored rijeke Bojane iz kojega su poselili preci današnjih Bojančana u Beloj krajini, niti se znaju vrijeme i uzroci njihovog iseljavanja iz staroga zavičaja, koliko je trajala njihova iseljenička “odiseja” dok su stigli u mjesto naseljenja, niti se tačno zna ko ih je i zašto, kao uskoke, naselio baš na to područje koje se u ono vrijeme zvalo Metlika i bilo tik uz Vojnu krajinu, a u sastavu političko-upravne jedinice Kranjska, koja je kao vojvodstvo participirala u kruni austrougarskog cara, sve do 1918. godine

Foto: "Vijesti"

Mada se u istoriografiji, etnografiji i drugim naukama u potonje vrijeme poklanja znatno veća pažnja iseljavanjima iz Crne Gore kroz istoriju, koja su manje-više bila stalan proces, danas se još uvijek vrlo malo zna o iseljavanjima u slovenačke krajeve, koji su u ranijim stoljećima bili u sastavu Habzburškog carstva, a dijelom Mletačke republike.

Posebno je, pišu “Vijesti”, interesantna crnogorska iseljenička enklava Bojanci u slovenačkoj Beloj krajini. Preci današnjih Crnogoraca - Bojančana došli su u Belu krajinu 1593. godine “iz Crne Gore od rijeke Bojane”, po sačuvanom narodnom predanju, koje potvrđuje zapis na kamenoj ploči na mjesnom groblju.

Po doseljenicima “od rijeke Bojane”, mjesto koje su naselili dobilo je naziv Bojanci, što je označavalo i njegove žitelje. Kasnije ih je okolno stanovništvo prepoznavalo kao Bojančane i Bojančanke, a i oni sami su se tako predstavljali.

Ne zna se koje je to mjesto pored rijeke Bojane iz kojega su poselili preci današnjih Bojančana u Beloj krajini, niti se znaju vrijeme i uzroci njihovog iseljavanja iz staroga zavičaja, koliko je trajala njihova iseljenička “odiseja” dok su stigli u mjesto naseljenja, niti se tačno zna ko ih je i zašto, kao uskoke, naselio baš na to područje koje se u ono vrijeme zvalo Metlika i bilo tik uz Vojnu krajinu, a u sastavu političko-upravne jedinice Kranjska, koja je kao vojvodstvo participirala u kruni austrougarskog cara, sve do 1918. godine.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko od potencijalnih kandidata ima najveće šanse da postane predsjednik Crne Gore?

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...