11212017uto
Last updatesri, 22 nov 2017 12am

fast2top

 

Glas Dijaspore

Ruždija Jarović: Pojedinci su razočarani što članovi njihovih minijaturnih udruženja nijesu primljeni u Savjet za saradnju sa iseljenicima Crne Gore

“Zamislite situaciju: neko prihvati sve tražene uslove i prijavljuje čak tri kandidata, a kada ne ispuni uslove ne priznaje ono što je na početku prihvatio! Nažalost, pojedinci su sebe vidjeli kao političkog lidera, čekajući pobjedu DF-a i ostalog djela opozicije, da dođu tamo gdje im je obećavano”, kazao je na početku razgovora za Portal Revije Fokus Jarović

Vlada Crne Gore formirala je prošle godine Savjet za saradnju iseljenicima, a za potpredsjednika je izabran Ruždija Jarović, član jednog od najuspješnijih i najbrojnijih iseljeničkih udruženja - “Euro Gusinje” iz Njujorka.

Iako su pojedina iseljenička udruženja iskazala nezadovoljstvo zbog toga što njihovi kandidati nijesu izabrani u Savjet, Jarović kaže da su pored njega iz Sjedinjenih Američkih Država izabrana još dva člana iz udruženja koja su prepoznata po svom radu, te da nema nikakvog govora da je taj izbor bio pogrešan.

“Za sva udruženja važila su ista pravila: da kanditat ima biografiju o aktivnostima u udruženju, a udruženje je moralo da dokaže da ima rezultate u radu, kao i planove za budućnost. Zainteresovani su poslali aplikacije i ko je ispunio uslove njihov član je primljen. Po mojim saznanjima, nijedno udruženje iz dijaspore Crne Gore nije imalo primjedbu na ono što je tadašnja vlada tražila od udruženja. Sva udruženja imala su pravo učešća, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i političko opredjeljenje. Zamislite situaciju: neko prihvati sve tražene uslove i prijavljuje čak tri kandidata, a kada ne ispuni uslove ne priznaje ono što je na početku prihvatio! Nažalost, pojedinci su sebe vidjeli kao političkog lidera, čekajući pobjedu DF-a i ostalog djela opozicije, da dođu tamo gdje im je obećavano”, kazao je na početku razgovora za Portal Revije Fokus Jarović.

Pored Vas, iz SAD je u Savjet izabran predstavnik Fondacije “Gusinje” iz Njujorka, kao i predstavnik “Rumije” iz Čikaga. U kakvim ste odnosima sa njima i planirate li zajedničke akcije u SAD?

- Međuljudski odnosi su na nivou, a što se tiče zajedničkih akcija, to ne zavisi samo od mene. Jedno je sigurno – ja ću raditi sve javno i transparentno, kao što se radi u Udruženju “Euro Gusinje” i uz obavezno prisustvo medija.

Da li Crna Gora posvećuje dovoljno pažnje iseljenicima?

-Uvijek može bolje. Ima vremena da se mnoge stvari poprave.S obzirom na to da sam član odbora koji će se baviti pravima iseljenika iz Crne Gore u Crnoj Gori, nastaviću, kao do sada, da se borim da dijaspora ima pravo glasa u konzularnim predstavništvima.

Jedan od mojih predloga biće da svi oni koji su van Crne Gore duže od pet godina imaju pravo na uvoz stvari za domaćinstvo, potrebnih građevinskih materijala ukoliko prave kuću ili stan i na uvoženje automobila koji ispunjavaju evropske standarde, a sve to bez plaćanja carine. Tu treba ubaciti stavku da se automobil ili uvezeni aparati ne mogu otuđiti deset godina od datuma uvoza.Da li Crna Gora ima različite aršine prema pojedincima i udruženjima?

- Za sada nekolicina iz državnog vrha i diplomatije pažnju poklanja pojedincima i favorizuje udruženja u kojima su ti ljudi. Zašto je tako ptice na grani znaju. Mislim da uspješna udruženja, kao što je “Euro Gusinje” treba da nastave rad na polju zbližavanja, bez obzira na to koliko će biti diskriminisana ili lažno grljena. Najbolji primjer diskriminacije pojedinaca i nekih udruženja u dijaspori su državna televizija RTCG i novine “Pobjeda”, a prednjači uredništvo programa za dijasporu u RTCG. Ako se sa tom praksom nastavi rad Savjeta će biti upitan. Moram da izdvojim ambasadora Zorana Jankovića, doskorašnjeg generalnog konzula u Njujorku, koji je pokazao poštovanje prema svakom pojedincu i udruženju. Drago mi je što je njegov nasljednik ambasador Željko Stamatović nastavio sa tom praksom.

Nakon formiranja Savjeta iseljenika iz Crne Gore, prema našim informacijama, u nekim udruženjima u Zapadnoj Evropi i Australiji je došlo do podjela...

- Upoznat sam s tim. Sa nekim članovima tih udruženja sam pričao o tome kako je došlo do toga. Navodno su pojedinci bez saglasnosti upravnih odbora sami sebe kandidovali za mjesto u Savjetu, što je rezultiralo podjelama. Ja sad ne bih puno da komentarišem o tome. Mislim da svima trebaju na prvom mjestu da budu udruženja, a ne funkcije.

Mnogi kažu da je Savjet pregolem i da ima mnogo članova. Posebno u oči pada broj ljudi koji su izabrani iz Crne Gore. Plašite da ćete zbog toga biti nefunkcionalni?

- Poznato je da van živi isti broj građana kao u Crnoj Gori. Normalno da je da je vođeno računa da iz svake države budu predstavnici iseljenika u Savjetu. Kada je riječ o članovima Savjeta koji žive u Crnoj Gori, stičem utisak da se vodilo računa da se zastupi forma i broja iseljenika, pa su tom tijelu i predstavnici opština odakle je najveći broj iseljenika.

Da li članovi Savjeta koji nijesu iseljenici imaju pravo glasa?

- Oni su ravnopravni članovi kao i mi iz dijaspore i imaju pravo glasa.

Bilo je mnogo prigovora zbog toga što se novac poreskih obveznika iz Crne Gore troši na plaćanje avionskih karata i drugih troškova članovima Savjeta. Kako gledate na to?

- Ti prigovori su bili od pojedinaca koji su razočarani što članovi njihovih minijaturnih udruženja nijesu primljeni u Savjet. O troškovima ne mogu da govorim, a nadam se da će biti minimalni. To pitajte ljude iz Uprave za dijasporu.

Udruženje “Euro Gusinje”, koje Vas je kandidovalo za mjesto u Savjetu, poznato je po svojoj transparentnosti i javnom radu. Za svaki dolar koji ste prikupili i donirali postoje informacije na Vašem sajtu. Da li je to jedan od razlog što Vam narod masovno vjeruje?

- Najbolji dokaz uspjeha u radu je Udruženje “Euro Gusinje”. Sve što smo uradili do sada bilo je javno. Nije dovoljno iznijeti samo spisak donatora, već je važno ne obmanuti donatora. Uspjeh našeg dosadašnjeg rada pokazalo je i veče koje smo organizovali u Njujorku, gdje je prisustvovalo nekoliko stotina iseljenika iz Crne Gore.

Kakvi su planovi u “Euro Gusinju” za ovu godinu?

- “Euro Gusinje” će nastaviti da se bavi humanitarnim radom. Za ovu godinju je planirano organizovanje piknika 30. jula u Njujorku, a nakon spektakularne “Večeri dijaspore” odmah je počelo da se radi na organizaciji manifestacije za ovu godinu.

Sead Hodžić

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Kolenović Kada se uskoro u američkim kinima pojavi naučno fantastični film „Vesuvius“, filmski ljubitelji će biti u prilici da na djelu vide Alena Kolenovića, koji u filmu igra ni manje ni više nego – glavnu ulogu. Alen je rođen 18. decembra 1988. godine u Gusinju. Već 1991. godine njegova se porodica doselila u SAD, gdje je Alen ubrzo pokazao svoj talenat. Sa svojih šest godina počeo je trenirati karate, gdje je ostvario dobre rezultate. Nosilac je crnog pojasa drugi dan, a širom SAD je osvojio brojne medalje i pehare. Pored karatea, bavi se i drugim sportovima. Na daskama koje život znače stao je još dok je pohađao studije na State University Of New York – State University At Stony Brook, gdje je diplomirao sa desetkom. Pri završnoj godini studija pohađao je časove glume, da bi poslije završenih studija upisao i završio trogodišnju školu za glumu u poznatom „William Esper studiju“ u Njujorku. Igrao je u nekoliko pozorišnih predstava na Brodveju: „The Train“, „Belgrade Trilogy“, „Fare Game“ i „Meridian, Mississippi Redux“.  Kolenović je imao i nekoliko filmskih i serijskih uloga...    
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE
Rasim Muminovic  Četiri sata i 28 minuta trebalo je ove godine mađioničaru Rasimu Muminoviću da po treći put izvede isti "trik". Čarolija je počela na Verzano mostu u Njujorku kada je dat znak da još jedna grupa maratonaca krene put Central parka. Tada je na scenu stupio šezdesetšestogodišnji mađioničar iz Plava koji se za vrijeme od 4:28:36 stigao na cilj...OPSIRNIJE

VEČE DIJASPORE 2017

Video dana

VIC NEDELJE

  Toma i WC šolja      
  Toma i WC šolja

  Ide Tomislav Nikolić ulicom i naleti na Cigu. Upita ga:

  “Imas li ti, Cigo, WC?

  “Imam, imam, predsjedniče!”

  Obavi Toma posao i poslije kući priča Dragici:

  “Da vidiš, ženo, WC šolje kod Ciga! Zlatna!”

  Veli mu žena:

  “Daj, Boga ti, ćuti!”

  “E pa ajde da vidiš!”

  Dođu oni i kucaju na vrata, izađe Cigančica i viče:

  Read more...