09192017uto
Last updateuto, 19 sep 2017 2pm

fast2top

 

Glas Dijaspore

Sastanak u Njujorku: Iseljenici nezadovoljni radom Uprave za dijasporu

Na sastanku udruženja "Fondacija Gusinje”, “Euro Gusinje”, “Indijana - Cetinje”  i “21. maj - Njujork" sa potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždijom Jarovićem, istaknuto je da ne postoji saradnja sa Upravom za dijasporu, čiji je direktor Predrag Mitrović, a iznijete su i brojne optužbe na rad te vladine organizacije koja bi trebala da približi državu i dijasporu

Iseljenici iz Crne Gore koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama nijesu zadovoljni odnosom Uprave za dijasporu, zajednički je zaključak predstavnika udruženja "Fondacija Gusinje”, “Euro Gusinje”, “Indijana - Cetinje”  i “21. maj - Njujork”.

Na sastanku tih udruženja sa potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždijom Jarovićem, istaknuto je da ne postoji saradnja sa Upravom za dijasporu, čiji je direktor Predrag Mitrović, a iznijete su i brojne optužbe na rad te vladine organizacije koja bi trebala da približi državu i dijasporu.

Sastanak iseljenika održan je u prostorijama Generalnog konzulata u Njujorku, a generalni konzul Željko Stamatović je rekao da su “vrata Generalnog konzulata za sve iseljenike širom otvorena i da je on tu da pomogne koliko je u njegovoj moći”.

Jarović je istakao da je od osnivanja Savjeta za saradnju sa iseljenicima prošlo godinu dana i da očekuje da će se u narednom periodu mnogo više uraditi kada je u pitanju saradnja iseljeničkih organizacija sa državnim organima Crne Gore, kao i saradnja među iseljeničkim organizacijama.

Mirsad Jahović, predsjednik Udruženja “Cetinje – Indijana”, iznio je niz kritika na račun rada Uprave za dijasporu i Savjeta za saradnju sa iseljenicima. On je kazao da je u toku formiranje Unije iseljenika, koju će činiti organizacije sa prostora SAD i Kanade koje žele saradnju na realizaciji zajedničkih projekata sa ciljem i aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje državnog identiteta i pripadnost Crnoj Gori.

Predstavnici Fondacije “Gusinje” i Udruženja “Euro Gusinje” govorili su o problemima koji se tiču njihovog rodnog mjesta, dok je Zaim Dervišević, predsjednik Udruženja “21. maj – Njujork”, izrazio nadu da će država puno više uraditi kada su u pitanju iseljenici iz SAD.

Sastanku su, u ime grupe građana iz Plava koji žive u SAD, prisustvovali Hajro Lalić i Izet Gutić koji su ukazali na problem izgradnje mini hidrocentrala na području Plava. Oni su podsjetili na nedavni protest mještana sela Jara, Komarače, Meteha, Skić i Korita koji su rekli da će, ako bude sagrađena mini hidrocentrala, ostati bez vode za navodnjavanje i morati da se isele.

Lalić i Gutić su kazali da dijaspora neće neće dozvoliti izgradnju treće hidrocentrale i istakli da su spremni da se obrate sudu u Strazburu i da organizuju protest i u Njujorku.

Sastanak je zakazan na inicijativu Uprave za dijasporu.

Sead Hodžić

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

Currency ConverterVIC NEDELJE

  Kako doživjeti stotu      
  Kako doživjeti stotu

  Jedna žena traži nešto po dnevnom boravku. Nakon pola sata, vidljivo nervozna, obraća se svom suprugu koji čita novine:

  - Dragi, da li si vidio moju knjigu?

  - Koji je naslov?

  - "Kako doživjeti stotu"

  - Ah da, sada se sjećam. Jučer sam je bacio u smeće.

  - Ali zašto?

  Read more...