02252018ned
Last updatened, 25 feb 2018 3am

 

Glas Dijaspore

Sastanak u Njujorku: Iseljenici nezadovoljni radom Uprave za dijasporu

Na sastanku udruženja "Fondacija Gusinje”, “Euro Gusinje”, “Indijana - Cetinje”  i “21. maj - Njujork" sa potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždijom Jarovićem, istaknuto je da ne postoji saradnja sa Upravom za dijasporu, čiji je direktor Predrag Mitrović, a iznijete su i brojne optužbe na rad te vladine organizacije koja bi trebala da približi državu i dijasporu

Iseljenici iz Crne Gore koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama nijesu zadovoljni odnosom Uprave za dijasporu, zajednički je zaključak predstavnika udruženja "Fondacija Gusinje”, “Euro Gusinje”, “Indijana - Cetinje”  i “21. maj - Njujork”.

Na sastanku tih udruženja sa potpredsjednikom Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždijom Jarovićem, istaknuto je da ne postoji saradnja sa Upravom za dijasporu, čiji je direktor Predrag Mitrović, a iznijete su i brojne optužbe na rad te vladine organizacije koja bi trebala da približi državu i dijasporu.

Sastanak iseljenika održan je u prostorijama Generalnog konzulata u Njujorku, a generalni konzul Željko Stamatović je rekao da su “vrata Generalnog konzulata za sve iseljenike širom otvorena i da je on tu da pomogne koliko je u njegovoj moći”.

Jarović je istakao da je od osnivanja Savjeta za saradnju sa iseljenicima prošlo godinu dana i da očekuje da će se u narednom periodu mnogo više uraditi kada je u pitanju saradnja iseljeničkih organizacija sa državnim organima Crne Gore, kao i saradnja među iseljeničkim organizacijama.

Mirsad Jahović, predsjednik Udruženja “Cetinje – Indijana”, iznio je niz kritika na račun rada Uprave za dijasporu i Savjeta za saradnju sa iseljenicima. On je kazao da je u toku formiranje Unije iseljenika, koju će činiti organizacije sa prostora SAD i Kanade koje žele saradnju na realizaciji zajedničkih projekata sa ciljem i aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje državnog identiteta i pripadnost Crnoj Gori.

Predstavnici Fondacije “Gusinje” i Udruženja “Euro Gusinje” govorili su o problemima koji se tiču njihovog rodnog mjesta, dok je Zaim Dervišević, predsjednik Udruženja “21. maj – Njujork”, izrazio nadu da će država puno više uraditi kada su u pitanju iseljenici iz SAD.

Sastanku su, u ime grupe građana iz Plava koji žive u SAD, prisustvovali Hajro Lalić i Izet Gutić koji su ukazali na problem izgradnje mini hidrocentrala na području Plava. Oni su podsjetili na nedavni protest mještana sela Jara, Komarače, Meteha, Skić i Korita koji su rekli da će, ako bude sagrađena mini hidrocentrala, ostati bez vode za navodnjavanje i morati da se isele.

Lalić i Gutić su kazali da dijaspora neće neće dozvoliti izgradnju treće hidrocentrale i istakli da su spremni da se obrate sudu u Strazburu i da organizuju protest i u Njujorku.

Sastanak je zakazan na inicijativu Uprave za dijasporu.

Sead Hodžić

 • Najnovije

 • Najcitanije

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

No result.

ANKETA

Ko od potencijalnih kandidata ima najveće šanse da postane predsjednik Crne Gore?

Video dana

VIC NEDELJE

  Kineski slikar      
  Kineski slikar

  Kaže snaha svekri:

  -Vi se baš dobro držite, trebali bi ste otići kod nekog kineskog slikara da vas naslika.

  -Baš ti hvala, a što baš kod kineskog?

  Read more...