05302020sub
Last updatesub, 30 maj 2020 2pm

Glas Dijaspore

Dina Hodžić na putu do uspjeha savladala brojne prepreke

Dina danas radi kao sudski tumač i prevodilac za srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik. Takođe, njemački sudovi su je angažovali kao saradnika za pravo Srbije i Crne Gore. A sve to postići u Njemačkoj nije bilo nimalo jednostavno...

U Njemačkoj, zemlji velikih mogućnosti, na putu do uspjeha za mnoge useljenike je glavna prepreka njemački jezik, koji spada u red najtežih svjetskih jezika. Zbog toga mnogi naši gastarbajteri, koji su iz domovine došli sa fakultetskim diplomama, u ovoj zemlji ne dosanjaju svoje snove.

Za razliku od njih, diplomirana pravnica Dina Ličina Hodžić je svoje snove ostvarila, pa danas sa svojom porodicom zasluženo uživa u ostvarenju njemačkog sna u bajkolikom gradiću Telgte, nadomak velikog studentskog centra Minstera u pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija.

UPORNOST SE ISPLATI

Dina danas radi kao sudski tumač i prevodilac za srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik. Takođe, njemački sudovi su je angažovali kao saradnika za pravo Srbije i Crne Gore. A sve to postići u Njemačkoj nije bilo nimalo jednostavno.

Nakon što je završila Pravni fakultet u Podgorici i odradila pripravnički staž u jednoj advokatskoj kancelariji, Dina se uveliko pripremala za karijeru pravnika u Crnoj Gori. Međutim, život je htio drugačije. Nakon što je upoznala supruga Šeku Hodžića, mašinskog inženjera koji je živio i radio u Njemačkoj, svi njeni tadašnji planovi su pali u vodu.

Ipak, dolazak u Njemačku za nju nije značio odbacivanje struke, već dalji napredak. U tome je, uz pomoć supruga Šeke, uspjela.

U Njemačku je došla 2002. godine, a već 2004., nakon uspješno završenih kurseva njemačkog jezika, upisala magistarske studije prava na Vestfalskom univerzitetu u Minsteru.

„Kada sam došla u Njemačku, pohađajući kurs njemačkog jezika, ovu državu sam posmatrala očima turiste i uživala u njenoj ljepoti“, kaže Dina.

Najteže joj je, kaže, pao paralelni život na relaciji Njemačka - Crna Gora. No, tu je imala pomoć profesora Univerziteta u Minsteru.

PODRŠKA PORODICE OD PRESUDNOG ZNAČAJA

Valja istaći da je Dina uporedo gradila karijeru i odgajala djecu.

"Čovjek mora naći kompromis između poslovnog i privatnog života. Ovo se posebno odnosi na žene. Da bismo postigli unutrašnju sreću i zadovoljstvo ne smijemo biti fokusirane samo na ostvarivanje uspjeha na poslovnom planu, već se moramo okrenuti i stvaranju porodice, te onda pružiti ljubav i pažnju svojim najmilijima. Za moj osmjeh najzaslužniji su devetogodišnji sin Irfan i dvogodišnja kćerka Ena“, kaže Dina.

Biti prevodilac, priča Dina, velika je odgovornost. Tu su prevodi raznih dokumenata i spisa, ljekarskih uvjerenja, tužbi, presuda, ugovora, nalaza vještaka, svjedočanstava, diploma... Sve to iziskuje ogromnu koncentraciju i strpljenje.

„Dobra organizacija čini da postignem sve dnevne obaveze“.

Ističe da se u kući govori naš jezik, osim kada sinu pomaže oko domaćeg zadatka.

„Kada prevodim u njemačkim sudovima, sve se obavlja strogo po pravilima službe, sve je podređeno zadovoljenju pravde i istine. Van suda stranke se slobodnije ponašaju, tako da se nekada desi da sam nerado izložena prevođenju i naših žargonskih izraza, ali i to je dio ovog posla“.

Prevođenje posmatra kao sponu sa našim ljudima, a nerijetko im i pomaže.

Na kraju, Dina kaže da se danas u Njemačkoj osjeća lijepo, radi posao koji voli, okružena je ljudima koje voli i više ne posmatra ovu zemlju očima turiste, kao one 2002. godine, već kao njen sastavni dio.

Samil Šukurica

Kontakt informacije Dine Hodžić možete naći na njenom web sajtu: www.dina-hodzic.de

  • Najnovije

  • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE