10182019pet
Last updatepet, 18 okt 2019 4pm

Glas Dijaspore

Za azilante iz BiH, Srbije i Makedonije, ostanak u Njemačkoj samo "pusta želja"

Predstavnici Demohrišćanske unije (CDU) željeli da ovim zakonom budu obuhvaćene i Albanija i Crna Gora, ali to se nije desilo zbog protivljenja partnera iz Socijaldemokratske partije (SPD)

Nakon Bundestaga, sada je i drugi dom njemačkog parlamenta - Bundesrat, koji predstavlja federalne jedinice, usvojio zakon kojim se Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija proglašavaju "sigurnim državama porijekla", čime će se uveliko pogoršati položaj azilanata iz ovih zemalja.

Prema njemačkom Ustavu, "sigurnom državom porijekla" se proglašavaju države u kojima nema političkih progona niti bilo kakvih oblika diskriminacije. To znači da će se na zahtjeve azilanata iz Bosne i Hercegovina, Srbije i Makedonije odgovarati u najkraćem roku i da će ti zahtjevi biti - odbijeni.

Prije glasanja u Bundesratu, "velika koalicija" koju čine demohrišćani i socijaldemokrate, "ubijedila" je predstavnike pokrajina u kojima "zeleni" ili ljevica imaju vlast, da glasaju za ovaj zakon.

Iako su opozicione partije u Bundestagu - "ljevičari" i "zeleni" kritikovali donošenje ovog zakona i nazvali ga diskriminatorskim, prevashodno zbog ignorisanja položaja Roma i homoseksualaca u ovim zemljama, predstavnici pokrajine Baden - Virtemberg (gdje većinu imaju "zeleni") glasali su u Bundesratu za donošenje ovog zakona.

Inače, za vrijeme zasijedanja ispred zgrade Bundesrata demonstriralo je nekoliko stotina ljudi, protivnika donošenja izmjena zakona.

Predstavnici Demohrišćanske unije (CDU) željeli da ovim zakonom budu obuhvaćene i Albanija i Crna Gora, ali to se nije desilo zbog protivljenja partnera iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Iz "velike koalicije" naglašeno je ponovo da su izmjene zakona o azilu iznuđen potez, jer je broj zahtjeva za azilom iz ovih triju balkanskih država od 2009, tj. od ukidanja viznog režima dramatično porastao.

Ovakvi zakoni su doneseni već u Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

Samil Šukurica

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

 • Najnovije

 • Najcitanije

Koncerti u Njujorku

 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...
Koncerti u Njujorku Rezervišite karte na vrijeme. Više informacija možete dobiti na brojeve telefona 917-568-3496 & 646-261-3252. Ulaznice možete kupiti online kao i na našim...

VIC NEDELJE

  Otmica      
  Otmica

  Krenula grupa žena na proslavu 8. marta avionom za Miami. No, prije polijetanja u avion su ušli otmičari i oteli avion. Glavni otmičar je naredio:

  - "Skinite sav nakit sa sebe i predajte ga."

  - "Zar i ja sinko ?", upita jedna baba.

  - "Rekao sam sve", uzvrati on.

  - "Sad se sve skinite."

  - "Zar i ja sinko", ponovo će baba.

  - "Rekao sam sve!"

  - "Sad ćemo vas sve silovati."

  Read more...