09192017uto
Last updateuto, 19 sep 2017 2pm

fast2top

 

Glas Dijaspore

U Luksemburgu promovisana knjiga Remzije Hajdarpašića “Slučajni susret”, autor poklonio kompletan tiraž

Softić je, između ostalog, kazao da Remzija Hajdarpašić, čak i da ne napiše više ništa, s ovom knjigom, koja sadrži devet priča raspoređenih u četiri ciklusa, ostaje upisan u značajne književne stvaraoce Bošnjaka u Crnoj Gori

Promocija knjige “Slučajni susret”, autora Remzije Hajdarpašića, održana je u gradu Tetaonž, u Luksemburgu.

O knjizi su govorili književnik Faiz Softić, profesorica književnosti Hanifa Halilović Krasnić, književnica Selva Ramčilović Šabotić i književnik Sead Ramdedović.

Softić je, između ostalog, kazao da Remzija Hajdarpašić, čak i da ne napiše više ništa, s ovom knjigom, koja sadrži devet priča raspoređenih u četiri ciklusa, ostaje upisan u značajne književne stvaraoce Bošnjaka u Crnoj Gori.

“Ne postoji čovjek na planeti koji ne posjeduje senzore u svojim čulima, opaža spoljne i unutrašnje dodire, ali je malom broju ljudi podarena moć da tu čulnost pretoči u literarnu riječ. Tu je pisac u povlašćenom položaju jer i bol i radost, kada se spuste na papir, postaju podnošljiviji”, rekao je Softić.

On je kazao da Remzija Hajdarpašić posjeduje višak talenta, “što se vidi iz svake njegove priče, a pogotovu u ‘Zakopanom zlatu’, ‘Očevoj kletvi’ i ‘Slučajnom susretu’”.

Hanifa Halilović Krasnić je detaljno elaborirala fragmente pojedinih priča, dok se Selva Ramčilović Šabotić osvrnula na slikovitost u pričama Remzije Hajdarpašića. Sead Ramdedović je rekao da je u sedamnaest godina, koliko živi u Luksemburgu, došlo do ogromnog preokreta kada je u pitanju kultura i da je evidentno da se mnogo više čita.

Prisutnima se obratio i predsjednik ZK „Bihor“, Esko Halilović, koji je naglasio značaj protažiranja kulture kao osnovnog identifikacijskog elementa svakog naroda.

Izdavač knjige je Bosanska riječ iz Tuzle, a autor je napravio i jedan nesvakidašnji gest – odlučio je da se knjiga ne prodaje.

“Kompletan tiraž biće poklonjen. Samo neka se čita”, istakao je Hajdarpašić, čija je priča „Zakopano zlato“ uvrštena u Antologiju savremene bošnjačke pripovjetke koju je u Skoplju priredila profesorica Fatima Škrijelj.

Faiz Softić

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

Currency ConverterVIC NEDELJE

  Kako doživjeti stotu      
  Kako doživjeti stotu

  Jedna žena traži nešto po dnevnom boravku. Nakon pola sata, vidljivo nervozna, obraća se svom suprugu koji čita novine:

  - Dragi, da li si vidio moju knjigu?

  - Koji je naslov?

  - "Kako doživjeti stotu"

  - Ah da, sada se sjećam. Jučer sam je bacio u smeće.

  - Ali zašto?

  Read more...