02262020sri
Last updateuto, 25 feb 2020 10pm

Glas Dijaspore

Put Remzije Camića: Od rožajskog činovnika do počasnog konzula

Nakon završenih studija arhitetkture, Camić je dvije godine radio u rožajskoj Opštini, ali je to više bio administrativni posao koji nije ispunjavao njegova očekivanja i ambicije. Po dolasku u Luksemburg shvatio je da će mu na putu do uspjeha trebati mnogo truda i zalaganja. Nekoliko godina je radio u jednom projektnom birou da bi ubrzo otvorio svoj u kojem i danas uspješno radi

Svi koji su otišli odavde ponijeli su parče Crne Gore u srcu, ali su rijetki oni koji su sopstveni uspjeh u dijaspori vezali za korijenje, predstavljajući zemlju iz koje dolaze na dostojan i produktivan način.

Jedan od njih je Rožajac Remzija Camić, prvi počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu, koji je zvanično inaugurisan 13. maja ove godine.

Tvrdi da je uvijek bio izuzetno cijenjen kako među svojim zemljacima, tako i medju Luksemburžanima. Brojna prijateljstva stekao je širom svijeta, a prije nekoliko godina je krenula ideja o Camićevom imenovanju za počasnog konzula.

Svaka država pri imenovanju počasnog konzula ima svoje kriterijume, koji su bazirani i na Bečkoj konveciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

"Počasni konzul je, prije svega, osoba od ugleda i uticaja u državi iz koje dolazi kao i u državi u kojoj boravi. Osoba za koju se procjenjuje da bi mogla unaprijediti bilateralne odnose između matične države i države u kojoj boravi", kazao je Camić, od kojeg se očekuje da radi na jačanju veza sa iseljenicima, pruža pomoć i štiti interese fizičkih i pravnih lica iz zemlje iz koje dolazi, razvija saradnju i prijateljske odnose sa konzularnim predstavnicima drugih država.

Njegovoj inauguraciji su prisustvovali brojni ugledni gosti iz Crne Gore i Luksemburga, između ostalih, i ambasador Crne Gore za zemlje Beneluksa Vladimir Radulović.

"To je izuzetno dirljiv trenutak, osjećate se ushićeno, počastvovano, ali i zaduženo u smislu obaveza koje vas očekuju. Takvi trenuci vam se ne dešavaju svaki dan. Bio sam jako ponosan", kazao je Camić.

Njegova inauguracija bila je veliki događaj za crnogorsku dijasporu u Luksemburgu koja "pokazuje visok stepen osviješćenosti i shvata značaj jednog takvog diplomatskog predstavništva".

Nakon završenih studija arhitetkture, Camić je dvije godine radio u rožajskoj Opštini, ali je to više bio administrativni posao koji nije ispunjavao njegova očekivanja i ambicije.

"Rožaje je mala opština i to je za mene, u tom periodu, bio isuviše mali prostor za iskazivanje kreativnosti i ideja koje su me zapljuskivale... Još kao student, u više navrata, boravio sam u Zapadnoj Evropi i još pri prvom susretu sa građevinama i arhitektonskim rješenjima na zapadu uočio sam veliku razliku u kreacijama, arhitektonskom stilu, bio sam oduševljen maštom zapadnjačkih arhitekata", kazao je Camić, koji se u Luksemburg preselio 1990. godine.

Po dolasku u Luksemburg shvatio je da će mu na putu do uspjeha trebati mnogo truda i zalaganja. Nekoliko godina je radio u jednom projektnom birou da bi ubrzo otvorio svoj u kojem i danas uspješno radi.

"Nekako mi se čini da je i Luksemburg tada počeo da dobija na značaju i krenula je, na moju sreću, ekspanzija izgradnje ove do tad nedovoljno razvijene države. Ta zahuktalost izgradnje kuća, poslovnih centara i cijelih gradskih četvrti i infrastrukture još uvijek traje. Ubrzo su sve važnije evropske institucije dobile ovdje svoju adresu i procvjetao je bankarski sektor. Nakon izvjesnog vremena proširio sam svoju djelatnost na izgradnju objekata.Velika je potražnja za stambenim prostorom i cijene redovno rastu", rekao je Camić, koji je uporno radio i “u hodu” iznova učio.

"Imam običaj reći da sam 'u hodu (radeći) završio još jedan fakultet'. Posao arhitekte je da radi u interesu svog klijenta i da mu pruži najbolja rješenja iz domena estetike, funkcionalnosti objekta i tako dalje. Shvatio sam da su naše tehničke škole dobre, ali da je praksa bila nedostatak i morao sam se mnogo truditi, što je dalo dobre rezultate", kazao je Camić.

Iako je uvijek izgbjegavao da javno govori o tome, Camić je često finansijski podržavao humanitarne i druge projekte smatrajući da je "to dužnost svakog čovjeka".

"Postoji jedna narodna poslovica koja kaže 'kada se budeš penjao ka vrhu ne zaboravi na one koje uz taj put pretekneš, jer kada budeš silazio, nečija pomoć ti ipak može zatrebati'”, kazao je Camić.

On smatra da je njegova i obaveza svakog građanina Crne Gore da doprinese boljitku države.

"Moramo svi , u okviru svojih mogućnosti, tražiti i nuditi rješenja za boljitak našega društva. I ne pitajmo se šta država može učiniti za nas, već šta mi možemo učiniti za državu. I to svi … Kako mi ovdje, tako i oni koji žive i rade na prostoru Crne Gore. Onda će nam, zasigurno, biti svima bolje", vjeruje Camić.

U Luksemburgu poštuju objekte pod zaštitom

U Luksemburgu, istakao je on, postoji veliko naslijeđe stare arhitekture. Mnogi su objekti pod zaštitom države i to se poštuje.

"Nova se gradnja često mora komponovati sa postojećom. Važan faktor je zaštita čovjekove sredine, kao i izbor materijala za gradnju koji garantuje energetsku efikasnost. Luksemburg na tom polju prednjači. Svaki objekat mora imati svoj energetski pasoš koji se poštuje", rekao je Camić.

Avio - linija od Luksemburga do Crne Gore mu je prioritetna

Počasni konzul je ispred sebe stavio mnoge zadatke, a jedan od prioriteta je otvaranje direktne avionske linije u Luksemburgu ka Crnoj Gori.

"Naša dijaspora ne može da razumije da, s obzirom na njihovu brojnost u Luksemburgu, još uvijek nema direktne avio -linije. To bi nam svima mnogo olakšalo život, a bio bi i ekonomski opravdan projekat od kojega bi svi imali koristi, i država Crna Gora i brojna dijaspora koja autobisima ili automobilima dan i noć putuje do svoje rodne grude. Ja sam već započeo određene razgovore na tu temu", rekao je Camić.

Aida Skorupan (Vijesti)

Foto: Almir Ličina

 • Najnovije

 • Najcitanije

Lice Fokusa

Previous Next
Enisa Nikaj, pjevačica i tekstopisac iz Njujorka: Ime za koje će se tek čuti Prvi singl, Burn This Bridge, Enisa je objavila u septembru 2016. godine, a imao je više od 115.000 sinhronizovanih video zapisa napravljenih za njenu pjesmu na aplikaciji Musically, sa milionima korisnika. To je dovelo do toga da je pjesma osvojila 2. mjesto na takmičenju “Next Wave October”, a video su premijerno prikazivali Billboard i iHeart Radio
Lice Fokusa: Elma Kolenović Osamnaestogodišnja Elma Kolenović jedna je od najzaslužnijh članica fudbalskog tima Fairleigh Dickinson univerziteta (FDU) koji je, prvi put u svojoj istoriji, osvojio NEC Conference takmičenje u ženskom fudbalu. I to bez poraza! Elma, o čijim uspjesima je Portal Revije Fokus ranije pisao, je freshmen i dala je pet golova i imala sedam asistencija. FDU se, takođe, prvi put automatski plasirao na NCAA turnir među 64 najbolja univerzitetska tima za ovu školsku godinu. Zahvaljujući dobrim ocjenama u školi i dobrim igrama na terenu, Elma ima punu stipendiju na ovom privatnom univerzitetu. Elma Kolenović živi u Njujorku, a porijeklom je iz Gusinja. Jedna od njenih želja je i da obuče dres reprezentacije Crne Gore. Inače, Haris, stariji Elmin brat, nastupa za ekipu Stony Brook univerziteta.
Lice Fokusa: Dino Radončić Šesnaestogodišnji Dino Radončić je košarkaš koji "prijeti" da će jednog dana igrati na NBA parketima. Trenutno nosi dres Reala iz Madrida, a o kakvom se talentu radi možda najbolje govori podatak da ga je specijalizovani košarkaški sajt Eurohopes proglasio za najvećeg talenta u svom uzrastu u Evropi. Dino je rođen 8. januara 1999. godine u Njemačkoj, ali je rano djetinjstvo, školovanje i početak košarkaške karijere započeo u Zrenjaninu, rodnom gradu svoje majke. Prve košarkaške korake napravio je u KK „Storm Zrenjanin” sa deset godina, a u selekciji kadeta njegov tim je već tada bio prvak države. Od tada je njegova karijera krenula vrtoglavom uzlaznom putanjom. Dino je od 2. septembra 2013. igrao u Barseloni, gdje je u potpunosti opravdao svu medijsku pažnju koju je plijenio i sa tim klubom osvojio titulu. Bio je najbolji igrač tima sa prosjekom od 25 poena, 11 skokova i osam asistencija. Postao je najmlađi stranac u istoriji koji je došao u katalonski klub… Međutim, Barselonin ljuti rival je nastojao da Radončića dovede u svoje redove, i uspio je u tome. Dino se, naravno, revanširao sjajnim partijama i u dresu kraljevskog kluba - donio je Realu titulu nakon decenijskog posta. Prošlog mjeseca, u finalu „el klasika“ protiv Barselone, ovaj, 201 centimetar visoki košarkaš, ubacio je 18 poena, imao 11 skokova i šest asistencija, pa je s pravom proglašen za najboljeg igrača finala. Dino je, inače, sin Damira Radončića, proslavljenog rukometaša, koji je igrao u najjačim evropskim ligama, i oblačio dresove reprezentacija Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i SAD. Dinova majka Vanja je bivša odbojkašica.
Binais Begović Iron Man Magazine, vodeći svjetski bodibilding i fitnes magazin i svjetski lider informacija o treninzima iz tih oblasti, objavio je da su preduzetnik Binais Begović i njegova supruga, dr Catherine Begović, kupili tu kompaniju... OPSIRNIJE
Maša i Adis Gutić   Maša je poznata svjetska manekenka, a od ljetos i zvanično naša snajka. Adis se već dugo godina bavi manekenstvom i glumom. Imao je glavne uloge u filmovima Fatalis i Marco Polo.
Ajla Karajko Dvadesetdvogodišnja Ajla Karajko iz Travnika jedna je od sedam najboljih studentkinja u SAD po ocjeni magazina „Glamour“. Humana, vrijedna, nenametljiva, dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od malena niže uspjehe i odlučno korača ka novim izazovima. Iako je tek na pragu treće decenije, Ajla ima biografiju kao malo ko od njenih vršnjaka. Ipak, uspjeh je nije promijenio, pa i danas mašta kao kad je to radila kao djevojčica u ratom zahvaćenoj Bosni. Ajla, koja ovih dana na Kolumbija univerzitetu ostvaruje svoje snove, otvorila je sebi vrata brojnih svjetskih institucija, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu i svoj narod, pa je u rodnom gradu realizovala niz projekta, među kojima i izgradnju Sigurne kuće „Nada“... OPŠIRNIJE
Alen Dervišević  Za plivača Alena Derviševića se ne bi pouzdano moglo utvrditi je li bolji na kopnu ili u vodi. Na kopnu je odličan student, uzoran sin i primjeran momak, a kroz vodu je do sada doplivao do stotina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, pehara, pohvalnica, priznanja… I sada ovaj naš mladić, porijeklom iz Gusinja, u Sjedinjenim Američkim Državama vrijedno trenira kako bi ostvario svoj san – učešće na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. godine...OPSIRNIJE

OBAVJEŠTENJA O SMRTI, POMENI I SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SPECIJALNO IZDANJE


 

Video dana

Mali oglasi

Previous Next
Oglasi i obavještenja Neka Vaš oglas ili obavještenje vide hiljade naših čitalaca širom svijeta! Mi smo tu da Vam pomognemo da u najkraćem mogućem roku oglas o prodaji ili...
E&M Electrical kompaniji u Njujorku potrebni radnici Ukoliko ste odgovorni, želite da napredujete u karijeri i radite sa iskusnim električarima, naša kompanija je pravo mjesto za vas. Zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova...

BISERI

VIC NEDELJE

  Policajci i vatrogasci      
  Policajci i vatrogasci

  Vozi se grupa policajaca i grupa vatrogasaca u autobusu na sprat. Vatrogasci su u donjem dijelu autobusa a policajci u gornjem. Pritom, vatrogasci se vesele, pjevaju, a policajci svi uplašeni, preblijedjeli, drže se jedan za drugoga.

  Popne se gore jedan vatrogasac i pita ih:

  Read more...