01282021čet
Last updatesri, 27 jan 2021 2pm

Informer objavio “vijest iz budućnosti” o sastanku Vučića i Merkel kojeg – nije bilo!

U prvom izdanju tabloida Informer, u vrhu naslovne strane, stajao je nadnaslov „srpski predsjednik i Angela Merkel u Njujorku razgovarali o Kosovu“, uz naslov „Vučić: Rekao sam kancelarki, Srbija ne može da izgubi sve“. Poslije informacije da je sastanak ipak odložen, koja se u domaćim medijima pojavila prekjuče oko 22 časa, uslijedila je za beogradsko izdanje „intervencija“ na naslovnoj strani Informera, odnosno prebacivanje rečenice u buduće vreme; „Danas sastanak srpskog predsednika i Angele Merkel u Njujorku: Vučić: Reći ću kancelarki, Srbija ne može da izgubi sve“

Foto: Danas

Tabloid Informer, blizak vladajućoj stranci, u jučerašnjem izdanju na naslovnoj strani objavio je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali u Njujorku, uz detalje sastanka, iako je susret u međuvremenu odložen.  

Naime, sastanak dvoje zvaničnika dogodio se juče oko 14 časova po srednjoevropskom vremenu.

U prvom izdanju tabloida Informer, u vrhu naslovne strane, stajao je nadnaslov „srpski predsjednik i Angela Merkel u Njujorku razgovarali o Kosovu“, uz naslov „Vučić: Rekao sam kancelarki, Srbija ne može da izgubi sve“. Poslije informacije da je sastanak ipak odložen, koja se u domaćim medijima pojavila prekjuče oko 22 časa, uslijedila je za beogradsko izdanje „intervencija“ na naslovnoj strani Informera, odnosno prebacivanje rečenice u buduće vreme; „Danas sastanak srpskog predsednika i Angele Merkel u Njujorku: Vučić: Reći ću kancelarki, Srbija ne može da izgubi sve“.

Istovremeno, piše Danas, tabloid je na svom portalu objavio vijest da je „pomjeren sastanak u Njujorku, te da će se Vučić sa Merkel sastati ipak sutra ujutru.

Za Slobodana Georgieva, novinara Balkanske istraživačke mreže (BIRN), naslovna strana Informera na kojoj su objavljeni detalji sastanka koji se nije dogodio predstavlja pokazatelj „kolike su neznalice i kolike su sluge PR tima Aleksandra Vučića“.

On podsjeća da je Informer ranije objavio prikaz koncerta Bili Ajdola u Beogradu sa detaljima, koji se nije ni dogodio. Georgiev se osvrće i na slučaj kada je pomenuti tabloid prije pet godina objavio da su Branko Čečen, Stevan Dojčinović i on postavili prislušne uređaje na Borsko jezero, gdje je Vučić otišao na odmor.

“To je dokaz da to nije nikakvo novinarstvo, niti je to medij. To je neka propagandna stvar koja ima pripremljenu agendu. Vjerovatno se neko od tih urednika prevario, jer mu nisu javili da li se sastanak dogodio ili nije. Pošto je na vijestima čuo da se pominje Vučić i Njujork, pretpostavljam da je rekao „imamo spreman tekst, sigurno je to to“, kaže Georgiev.

Ipak, prema njegovom viđenju, fokus Informera u jučerašnjem broju bio je na posljednjem Utisku nedelje koji ih je, kako ocjenjuje, mnogo zabolio, jer je u toj TV emisiji rečeno mnogo stvari za koje većina ljudi u Srbiji nikada nije čula, a na kojima istraživački novinari rade već godinama.

Naslovnica Informera sa „viješću iz budućnosti“ zabavila je i korisnike društvenih mreža. Poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović na Twitteru je napisao da je najbolje to što Informer nije samo objavio da je sastanak održan, nego je i „precizno“ naveo šta je rečeno na tom sastanku kojeg nije bilo. Korisnik iste društvene mreže sa nadimkom „Iceman“ ispod Vukadinovićevog tvita napisao je moto „Informer – uvek ispred vremena“.

Sem Informera, i list Blic je na svojoj naslovnoj strani, uz nadnaslov „razgovori sa svjetskim zvaničnicima o Kosovu“, objavio naslov „Vučić u Njujorku traži da i Srbija dobije nešto“.

“Predsjednik Srbije se sinoć sastao sa Angelom Merkel, moguć susret sa Donaldom Trampom”, stajalo je ispod fotografije srpskog predsjednika i njemačke kancelarke.

U prvobitnoj najavi koju je Služba za saradnju sa medijima predsjednika uputila redakcijama, najavljeno je da će Aleksandar Vučić od 23. do 26. septembra učestvovati na zasjedanju Generalne skupštine UN, a da će se prvog dana boravka sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom grčke vlade Kirjakosom Micotakisom.

 • Najnovije

 • Najcitanije

Video dana

BISERI

VIC NEDELJE

  MUJO I POLICAJCI      
  MUJO I POLICAJCI

  Zvoni Muju neko na vrata.

  Pita on:

  “Ko je?”

  “Policija. Možemo li da popričamo?”

  “Koliko vas je?”

  Read more...

SPECIJALNO IZDANJE